Gymnasium

Ben je nieuwsgierig naar Pax Gymnasium? Klik dan op het logo hieronder voor een filmpje! 

Wist je dat het woord ‘gymnasium’ komt van het Griekse werkwoord γυμνάζειν, dat ‘naakt sporten’ betekent? Een ‘gymnasium’ was een school om naakt te leren sporten! Nu wordt het woord gymnasium gebruikt als onderwijsrichting. Je gaat naar het vwo, en krijgt naast de vakken die atheneumleerlingen volgen ook les in de Latijnse en Griekse Taal én Cultuur. Dat zijn de talen en culturen waarop onze samenleving is gebouwd.
 
Als je naar het gymnasium wilt, is het vooral belangrijk dat je nieuwsgierig bent: je leert veel over taal, cultuur, normen en waarden. Wij vinden het belangrijk dat je kritisch leert nadenken en dat je in staat bent om een eigen mening te vormen. Daarom word je uitgedaagd om je talenten in te zetten en je persoonlijk te ontwikkelen. 
 
Op Pax start de gymnasiumopleiding in het tweede leerjaar. In de brugklas krijgen vwo-leerlingen het vak Classics. Bij dit vak leer je de oudheid en de klassieke talen kennen. Na het volgen van dit vak maak je een keuze voor het atheneum of het gymnasium.
 
In het tweede en het derde leerjaar van het gymnasium volg je beide klassieke talen. In het derde leerjaar maak je een definitieve keuze voor het gymnasium. In de bovenbouw volg je namelijk één van de vier examenprofielen, en kun je verder als gymnasium-leerling met Grieks of Latijn (of allebei!) als examenvak. Past het gymnasium toch niet zo goed bij je? Dan kan je na derde ook verder als atheneumleerling.
 
Op ons gymnasium komen de thema’s van Pax vanzelfsprekend samen: ontwikkel, onderzoek & onderneem. Daarom gebruiken we in de lessen veel activerende werkvormen, waarbij jij echt aan de slag gaat. We hebben hart voor onze regio (er stond vroeger recht onder onze school één van de grootste Romeinse villa’s van Nederland!) en gaan op pad in binnen- en buitenland om de inhoud van de lessen tot leven te brengen. 
 
 Kennisnemen van de klassieken is een verrijking voor iedereen!