Het ondersteuningsaanbod op onze school
Inleiding
Op Pax willen we dat elke leerling zich thuis voelt en zich optimaal kan ontwikkelen. Voor leerlingen met specifieke leer-, gedrag- en/of sociaal-emotionele behoeften wordt extra ondersteuning geboden. We monitoren het welzijn en functioneren van onze leerlingen en spelen daar adequaat op in.
Op het gebied van begeleiding en ondersteuning werken we met verschillende aanvullende protocollen en regelingen, zoals het schoolveiligheidsplan, anti-pestprotocol, verzuimprotocol en het medicijnenbeleid. Deze zijn allemaal te vinden op onze website.
De basisondersteuning, gericht op het welbevinden, didactische en pedagogische ontwikkeling en loopbaan-oriëntatiebegeleiding, bestaat uit de ondersteuning van docent, mentor en het onderwijsondersteunend personeel (o.a. pedagogisch medewerkers, RT, vertrouwenspersonen) binnen Pax. We voldoen hieraan aan de wettelijke verplichtingen vanuit het samenwerkingsverband: https://samenwerkingsverbandvo.nl/over-ons/ondersteuningsplan/ . Ook bieden we met de huiskamerklassen in de koersklassen bk (en in de kt-klassen met een huiskamerklas-light) hierin een veilige en gestructureerde setting voor leerlingen. Daarnaast vindt er voor alle nieuwe leerlingen een overdracht plaats tussen de basisschool en onze school. Zo neemt de mentor kennis van de informatie van de basisschool en het dossier van de nieuwe leerling.
Tijdens alle schooljaren worden de vorderingen van de leerling gemonitord via onder andere Somtoday, met onafhankelijke toetsen van Cito, School Vragen Lijsten (SLV), GGD-screenings, middels gesprekken met ouders, mentor, leerling en door begeleiding van de decaan bij keuzes over profiel en vervolgstudie.
Het kan zijn dat het kind tijdelijk extra ondersteuning nodig heeft. Voor de inzet hiervan bespreken ouders, leerling en ondersteuningscoördinator de ondersteuningsbehoefte van het kind en brengen deze in kaart. Eventueel andere betrokken ondersteuners sluiten hierbij aan. We passen hierbij maatwerk toe en bewaken in het onderwijsontwikkelingsproces, in overleg met ouders/verzorgers, wat haalbaar is voor de leerling en school. Het kind met gedragsproblematiek en /of psychosociale problematiek moet zich kunnen conformeren aan de gangbare regels en omgangsnormen op onze school. En ook moet het kind voldoende sociaal-emotioneel vaardig en zelfstandig zijn.
Zowel bij nieuwe leerlingen als leerlingen die al op Pax zitten kan er een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld worden. Daarin beschrijven we de passende vorm van ondersteuning en/of onderwijs, de aanpak en de evaluatie. Daarin is ook opgenomen hoe we leerling en ouders/verzorgers hierin betrekken.
Onder andere zijn de volgende tijdelijke ondersteuningsmogelijkheden op maatwerkbasis mogelijk:
Intern hebben we specialisten die bij de extra tijdelijke ondersteuning ingezet kunnen worden, zoals orthopedagogen en schoolmaatschappelijk werk. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van externen van het samenwerkingsverband, zoals de begeleider passend onderwijs en consulent passend onderwijs, maar ook de jeugdarts en schoolverpleegkundige van de GGD, leerplichtambtenaren, jongerenwerkers van de gemeenten, Kentalis en Visio.
De school streeft ernaar alle leerlingen te plaatsen. Dit is echter niet altijd mogelijk. In dat geval wordt er gezamenlijk naar een beter passende school gezocht.
Mogelijke redenen zijn:
De scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving zijn onderdeel van Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen en omgeving. Daarnaast valt een groot deel van deze scholen onder het schoolbestuur VoCampus. VoCampus draagt de zorg dat elke leerling een onderwijsplek op een school binnen de regio krijgt.
Het kan voorkomen dat de ondersteuningsbehoefte groter is dan wat het Pax kan bieden. In overleg met ondersteuners en ouders kan besloten worden tot tijdelijke of definitieve plaatsing op een andere school binnen de regio die wel kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Wanneer dit een school voor speciaal onderwijs betreft, draagt het Pax zorg voor de aanvraag van de toelaatbaarheidsverklaring (TLV).
Leerlingen en ouders hebben inbreng in het ondersteuningsaanbod door middel van de periodieke mentorgesprekken en de jaarlijkse leerling- en oudertevredenheidsenquête. Daarnaast heeft de MR (ouder- en leerlinggeleding) adviesrecht op het ondersteuningsaanbod.