Bezoek Radboud UMC

 

 

Dinsdagmorgen 3 april gingen we met de bus naar Nijmegen.

Als eerste hebben we een kwartiertje rondgelopen in het Radboud UMC, dat is een ziekenhuis. UMC staat voor Universitair Medisch Centrum, er werken ongeveer 9000 mensen en er leren ongeveer 3000 studenten. Het Radboud heeft een universiteit daarom zijn er zoveel studenten.

Mensen die er werken zijn: verloskundigen, schoonmakers, koks, receptioniste, verpleegkundigen, kinderarts, portier, apotheker, techniek en  ICT.

Je kunt met verschillende ziektes terecht bij het Radboud bijvoorbeeld als je iets aan het hart hebt (cardiologie), of als je een baby moet krijgen (verloskunde) en als de baby ziek wordt (kinderafdeling) ook als je iets gebroken en geopereerd moet worden (heelkunde) maar ook als je iets in je hoofd hebt bijvoorbeeld dementie (geriatrische afdeling). Er zijn 1.000 bedden in het Radboud.

Verder gingen we die ochtend kijken in het pathologisch anatomisch museum, dat is een museum dat in de buurt ligt van het Radboud UMC. In dit museum zagen we baby’s in water, Siamese tweeling, botten en een menselijk lichaam wat in stukken was gesneden. Dat vond ik eng om te zien, de baby’s in het water vond ik vooral erg voor de ouders en wel interessant. De Siamese tweeling vond ik het meest indrukwekkend omdat ik dat nog nooit gezien had. We mochten geen foto’s maken.

Als eerste moesten we een puzzeltocht lopen en vragen beantwoorden over de dingen die te zien waren in het museum. Vervolgens kregen we een rondleiding van een student die studeerde voor het nakijken van dode mensen, met een mooi woord patholoog anatoom. Dit deed hij onder in de kelder van het museum. Hij gaf uitleg over de botten in het lichaam. Dat zijn er bij een volwassene 206 en bij baby’s 350 en hoe de baby’s zo mooi bleven in dat speciale water.