Examenconcert 2018
aaneenrijging van talent

 

“Het lijkt wel of de leerlingen ieder jaar weer nog beter worden”, sprak een van onze wiskunde collega’s na afloop van het examenconcert. Hij behoort tot de trouwste bezoekers van de culturele avonden op het Pax en geniet zichtbaar met volle teugen. 

Op 25 januari was weer het jaarlijkse feestje van de examenleerlingen muziek. Met een enorme bevlogenheid zette zij weer een onvergetelijke avond neer. Waar te beginnen met het opsommen van de hoogtepunten van de avond? 

De avond startte met het ten gehore brengen van vier koorarrangementen die door leerlingen waren gemaakt, een opdracht die ook tot het pittige PTA behoort van het vak muziek. De uitvoering van de arrangementen was van popkoor Con Brio uit Wamel, die de arrangementen afgelopen weken heeft ingestudeerd. 

Vervolgens was het podium voor de leerlingen zelf. Een groot deel van hen had op dit concert zijn of haar eerste podiumervaring en de druk werd opgevoerd door een tjokvolle zaal, een deskundige vakjury en de wetenschap dat het ook een schoolexamen is. 

Overigens zaten in die vakjury ook twee oud-leerlingen die jaren eerder op hetzelfde podium hadden gestaan en nu van muziek hun beroep hebben gemaakt.

De leerlingen hadden bovendien de lat zelf al erg hoog gelegd door niet te kiezen voor de gebaande paden. Wat te denken van Bohemian Rhapsody en Somebody to love? En wat te denken van de keuze van het chanson Une Belle Histoire van Michel Fugain, waar een gemiddelde scholier in Nederland nooit mee in aanraking komt. Toch was het een keuze van de leerlinge, in dit geval Sem, zelf. Zij voerde het uit met een zwoele, diepe altstem waar haar muziekdocent vlinders van in de buik kreeg. De vertolking van muziek van Supertramp en Abba door hedendaagse jeugd bezorgde velen in de zaal een brok in de keel.

Het programma varieerde enorm en schoot van de hardrockuitvoering Psycho, waarbij de zaal werd plat gespeeld en ge-entertaint, naar een intiem en prachtig uitgevoerd zangduet van Jelle en Xia. Het is allemaal te veel om op te noemen en het programma kende dit keer geen enkel zwak moment.

Als we dan toch een hoogtepunt moeten noemen, en over smaak valt natuurlijk te twisten, dan is er de vertolking van een prachtig muziekstuk op de Marimba, door Merel Damhuis.

Los van het technische hoogstandje liet zij een gevoel van muzikaliteit, dynamische dosering, timing en expressie horen en zien die voor die leeftijd ongekend is.

In de pauze kon het publiek weer de expositie bewonderen van kunstwerken van de leerlingen Beeldende Vorming.

Het Pax liet op deze avond weer eens zien dat onderwijs meer is dan het kunstje van het maken van toetsen en het leren van formules.

Guus Niessen, docent muziek