Pax Gala op vrijdag 21 april 2017

Soms loopt een jaar anders dan anders. Dit schooljaar eindigt het centraal examen de dag voor Hemelvaart. Dat is traditioneel de dag van het examengala. Er zijn die dag echter nog twee groepen met een centraal examen tot half 5. We hebben voor de zomer geprobeerd te schuiven met de tijden. Als we iets later beginnen en de leerlingen die nog examen hebben wat tegemoet komen met verkleden en kappen op school, dan zou het toch moeten lukken? Uiteindelijk werden we het er over eens dat we daarmee onverantwoorde risico’s zouden nemen ten aanzien van het examen. Daarop is besloten dit niet zo te doen.

Er waren alternatieven: twee dagen later, op de vrijdag na Hemelvaart, waarbij we hoopten dat er nog geen leerlingen in het vliegtuig zaten. Maar ook voor andere leerlingen, ouders en personeel is dit traditioneel een lang weekend waar mensen erop uit gaan. En zo kwamen we op een ander idee: we houden het gala op de laatste lesdag, voor het centraal examen.

Traditioneel is het gala bij ons altijd na het examen geweest. Andere scholen doen dat anders, bijvoorbeeld voor de Kerstvakantie. Dit jaar lukt het dus niet na het laatste examen. Dat is even wennen. Het is nu wat vroeger in het jaar en het examen moet nog beginnen. Toch kun je daar een mooi feestje van maken en dat gaan we ook doen.

Nadat we vorige week signalen kregen dat leerlingen en ouders toch moeite hebben met dit besluit, hebben we dat nog een keer goed overwogen. Is er geen grotere kans op slecht weer? In 2014 en 2015 was het nat en koud en dit jaar was het broeierig warm. Ook aan de vrijdag na Hemelvaart blijven bezwaren kleven. Bovendien staat de datum nu alweer een tijdje vast. Verschillende mensen hebben hun vakantie al geboekt.

Dit alles overwegend, is de knoop definitief doorgehakt: het blijft zoals het is, op vrijdag 21 april, voor het examen op de laatste lesdag. Het wordt weer een mooi feest, zeker weten!